Ειδική γλωσσική διαταραχή

Διάδωσέ το!!!

Τι είναι Ειδική γλωσσική διαταραχή;

Με τον όρο «Ειδική γλωσσική διαταραχή» περιγράφουμε τη δυσκολία στην κατάκτηση της γλώσσας με τη μορφή καθυστέρησης, η οποία δε συνοδεύεται από άλλες διαταραχές.
Χαρακτηριστικά της ειδικής γλωσσικής διαταραχής

Ως επί το πλείστον, τα παιδιά με ειδική γλωσσική διαταραχή μαθαίνουν τη γλώσσα με την ίδια ακολουθία με τους τυπικά αναπτυσσόμενους συνομήλικους αλλά με διαφορετικό ρυθμό.
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης με παιδιά με ΕΓΔ θα παρατηρήσετε πως:

  • δεν παίρνουν πρωτοβουλία στην έναρξη θέματος.
  • οι απαντήσεις τους είναι πολλές φορές εκτός θέματος.
  • δε χρησιμοποιούν ερωτήσεις.
  • δυσκολεύονται να απαντήσουν σε ερωτήσεις.
  • δεν αυτοδιορθώνουν τα λάθη τους.
  • δεν χρησιμοποιούν όρους ευγενείας.
  • δυσκολεύονται στην άρθρωση.
  • δυσκολεύονται στην ανάγνωση.
  • χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.

 

Στην ΕΓΔ ο γραπτός λόγος εμφανίζεται διαταραγμένος αλλά με την πάροδο του χρόνου η διαταραχή αυτή εξαλείφεται.

Ειδική γλωσσική διαταραχή ή κάτι άλλο;

Η διάγνωση της ΕΓΔ και πόσο μάλλον η διαφοροδιάγνωσή της από άλλη διαταραχή, απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικών (π.χ. παιδιάτρου, παιδοψυχολόγου, νευρολόγου, λογοθεραπευτή). Κάθε παιδί παρουσιάζει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, τα οποία διαφοροποιούν την ΕΓΔ από άλλες διαταραχές και δεν είναι ασφαλές να βγάλουμε διάγνωση χωρίς τη συνεργασία με άλλες ειδικότητες.

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή είναι η εκτίμηση των γλωσσικών λειτουργιών και η δημιουργία κατάλληλου προγράμματος παρέμβασης ανάλογα με τον τομέα στον οποίον εντοπίστηκε η δυσκολία.

Αντιμετώπιση της ειδικής γλωσσικής διαταραχής

Η ΕΓΔ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους πέντε τομείς της γλώσσας: σημασιολογία, πραγματολογία, σύνταξη, μορφολογία φωνολογία. Δουλεύοντας και ενισχύοντας αυτούς τους τομείς τα παιδιά με ΕΓΔ μαθαίνουν τη γλώσσα με καλύτερο ρυθμό. Παρακάτω θα δείτε κάποιες ενδεικτικές ασκήσεις που ενισχύουν τους τομείς της γλώσσας.
Ασκήσεις για τη σημασιολογία

Ασκήσεις για την πραγματολογία

Ασκήσεις για τη σύνταξη

Ασκήσεις για τη μορφολογία

Ασκήσεις για τη φωνολογία

 

Ο αγαπημένος τρόπος μάθησης των παιδιών, είναι το παιχνίδι. Τα παιδιά δε βαριούνται ποτέ να παίζουν και αφομοιώνουν καλύτερα μέσα από αυτό!
 

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

 

Πηγή: https://www.the-pandas.gr

Οι συνολικές εμφανίσεις του άρθρου είναι 116 , εκ των οποίων οι 1 είναι σημερινές εμφανίσεις.
Διάδωσέ το!!!

Αφήστε ένα σχόλιο...

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και HTML στα σχόλιά σας: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

12 + twenty =