Στάδια ανάπτυξης ομιλίας από τη γέννηση έως 6 ετών

Διάδωσέ το!!!

Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με τη γενετική προδιάθεση να ασχοληθούν με τη γλώσσα και να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους γύρω τους. Από τη γέννησή τους, δείχνουν μια προτίμηση στους γλωσσικούς ήχους έναντι των άλλων ειδών ήχου. Μέχρι να μάθουν να χρησιμοποιούν ικανοποιητικά τη γλώσσα, περνούν από τα στάδια ανάπτυξης της ομιλίας, όπως παρουσιάζονται παρακάτω.
Από τη γέννηση έως 6 μηνών

Σε αυτό το στάδιο, οι δυνατότητες επικοινωνίας των βρεφών περιορίζονται στις εκφράσεις του προσώπου και στο κλάμα, το οποίο διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του.

Από 7 μηνών έως 12 μηνών

Στο στάδιο αυτό, το ηχητικό ρεπερτόριο των βρεφών διευρύνεται με διάφορους ήχους (π, μ, μπ) και στη συνέχεια αρχίζουν το βάβισμα, το οποίο αντικαθίσταται από ακατάληπτες λέξεις.

Από 13 μηνών έως 18 μηνών

Σε αυτό το στάδιο, παράλληλα με τη βελτίωση της ικανότητας να διακρίνουν και να παράγουν γλωσσικά σήματα, τα βρέφη αρχίζουν να είναι πιο επιδέξια στη συναλλαγή τους με τους ανθρώπους και τα αντικείμενα γύρω τους.

Από 19 μηνών έως 24 μηνών

Στο στάδιο αυτό, η ομιλία των νηπίων αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με των ενηλίκων ενώ χρησιμοποιούν περισσότερο τις χειρονομίες (κυρίως το δείξιμο).

Από 2 ετών έως 3 ετών

Στη διάρκεια αυτού του σταδίου, το ρεπερτόριο των λέξεων του νηπίου αυξάνεται, με αργό ρυθμό στην αρχή, ο οποίος επιταχύνεται αργότερα.

Από 3 ετών έως 4 ετών

Σε αυτό το στάδιο, τα νήπια χρησιμοποιούν ορθότερα τη γλώσσα και τα υποσυστήματα της (ήχοι, λέξεις, προτάσεις), χρησιμοποιώντας την κατάλληλα στα διάφορα κοινωνικά πλαίσια ( χαιρετισμός, απαίτηση, παράκληση, κτλ).

Από 4 ετών έως 5 ετών

Στο στάδιο αυτό, τα νήπια χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να ρωτούν, να φλυαρούν, να διαπραγματεύονται, να εξηγούν τις σκέψεις τους, να εκφράζουν τις επιθυμίες τους, κτλ.

Από 5 ετών έως 6 ετών

Στην ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά χειρίζονται πολύ καλά τη γλώσσα και τις διαστάσεις της ( μορφή, περιεχόμενο, χρήση). Ωστόσο θα συνεχίσουν να κατακτούν λεπτότερες γλωσσικές αποχρώσεις και πιο εκτεταμένο λεξιλόγιο. 

 Πηγή: https://www.the-pandas.gr

Οι συνολικές εμφανίσεις του άρθρου είναι 157 , εκ των οποίων οι 1 είναι σημερινές εμφανίσεις.
Διάδωσέ το!!!

Αφήστε ένα σχόλιο...

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και HTML στα σχόλιά σας: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

11 + fifteen =